• Богородична стъпка

 

Месността “Богородична стъпка”

 

Къща за гости “Клара” се намира на по-малко от 1,5 км. от меснотта “Богородична стъпка” и предлага отлични условия и удобства за вашата почивка.

 

Къде се намира “Богородична стъпка”?

“Богородична стъпка” се намира в околността на курортния комплекс Старозагорски Минерални Бани, област Стара Загора. Или по-точно на 1,5 км. северно от центъра на селището Статозагорски Бани и на 12 км. от град Стара Загора.

Пътят до “Богородична стъпка” може да се измине пеша, с велосипед или с кола. Много хора ходят до там всеки ден. Маршрутът е маркиран и поддържан и много приятен за разходка.

 

Защо месността се казва “Богородична стъпка?

Местността “Богородична стъпка”, носи името си от скално образование, намиращо се на един от хълмовете в Сърнена Средна Гора, което е във формата на човешка стъпка. Смята се, че на това място Света Богородица е оставила отпечатък с ходилото си, стъпвайки върху скалата с Младенеца на ръце. Именно от там идва и името на местността – “Богородична стъпка.”

В скалния отпечатък винаги има вода, която не пресъхва дори и в най-сухите и горещи летни дни. В тази свята местност, биоенергийното поле е изключително силно и местните хора вярват, че то помага за излекуването на много заболявания.

 

Параклисът “Рождество Богородично”

До скалния отпечатък “Богородична стъпка” е изграден и малък параклис – “Рождество Богородично”. Според легендата, местността е смятана за светилище от хиляди години и е свързана с различни езически и религиозни обреди. Празникът на параклиса се отбелязва на 8 септември всяка година, като се прави курбан за здраве.

Малкият параклис е дело на бай Нейчо – местен човек (строител и зидар), който с доброволен труд и с помощта на дарения успява да го построи.

 

Провиралката на “Богородична стъпка”

В страни от “скалната стъпка на Света Богородица” има тесен процеп известен като провиралката. Подобно на пещарата на Свети Иван Рилски, от там се минава за здраве. Според поверието ако си грешен няма да можеш да минеш от там. Смята се че мястото е много високо енергийно и затова отивайки там, хората се молят за това което най-силно желаят да се сбъдне.