• басейни с минерална вода Старозагорски Бани

 

Старозагорски Минерални Бани:

Развлечения и Забележителности

 

Къща за гости Клара” се намира в курортния комплекс Старозагорски Бани, намиращ се в западната част на Сърнена гора, на 15 км. от град Стара Загора.

 

Климат

Климатът е преходноконтинентален със слабо планинско влияние.Зимата е сравнително мека, понякога с обилни снеговалежи, а летните дни са слънчеви и горещи с прохладни вечери. Това прави курортния комплекс приятен за посещения по всяко време на годината.

Средната надморска височина на котловината, в която е разположено селището е 360 м., а ограждащите я околни хълмове са с височина от 600 до 800 метра. Месността е покрита с дъбови, габрови, лескови, липови и борови гори.

   

Минерални ИзвориМинерални Извори Статозагорски Минерални Бани

Курортното селище дава възможност за климатолечение и балнолечение. Водата от извираща от минералните извори излиза на повърхността от 1660м дълбочина и е с температура около 40 °C. Тя е леко минерализирана, хипертермална, с неутрална реакция. Минералната вода съдържа хидрокарбонати, сулфати, калций, магнезий, силиций, флуор и други микроелементи. Лечебните и свойства помагат при заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични, бъбречно-урологични, стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни болести.

 

Развлечения и Забележителности в Старозагорските Минерални Бани

Курортния комплекс Старозагорски бани дава възможност да се съчетаят приятна почивка в планината с лечебните свойства на минералната вода. В месността има множество еко пътеки с маркирани маршрути за разходки.

 

“Богородична стъпка” – в близост до“Баните” са разположени множество забележителности, като една от тях е месността “Богородична стъпка”. Там има малък параклис, построен до скално образувание, в което има отпечатък наподобяващ човешка стъпка. Според легендата отпечатъка е оставен от Света Богородица и мястото се счита за свято.

Праисторическа селищна могила, датираща от шести – четвърти век преди новата ера

✓ Най-старите медни рудници в Европа, където е добивано огромно за времето си количество медна руда.

✓ Римски терми, намиращи се в центъра на курортното селището. Те са едни от най-големите и най-добре запазените в нашите земи. Построени са върху площ от около 2500 кв. м.

Басейни с минерална вода

✓ Обществена баня

✓ Езеро 

✓ Парк с множество пейки и беседки и заведения в центъра на Старозагорските Бани

✓ Мини зоопарк

✓ Колоездене

✓ Риболов

Научете повече

 

 

Развлечения и Забележителности в близост до Старозагорските Бани

✓ гр. Стара Загора (намира се на 15 км. от Старозагорските Минерални Бани). Интересни за посещения места в град Стара Загора са:

 

 • Музей на бирата “Светът на Загорка”, единственият музей на бирата в България. Музеят на пивоварна Загорка разполага с различни автентични експонати, свързани с историята на производството на старозагорската бира. Обиколката в музея включва и посещение на дегустационната зала, където може да опитате жива бира „Загорка”. (*Преди да посетите музея е необходимо да направите предварителна резервация.)
 • Паметник “Бранителите на Стара Загора” (Самарското Знаме). Паметникът в включен в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Високият 50-метров монумент наподобява развято знаме, а в основите му е костницата на загиналите. Скулптурната композиция от шестима опълченци и руски офицер символизира 6-те български дружини, които за първи път влизат в бой под командването на руските офицери.
 • Парк “Аязмото” (“Митрополит Методий Кусев”), паркът е разположен на 3200 декара площ и е един от най-големите и красивите в страната. В Аязмото се срещат голямо разнообразие на растителни и животински видове. Това е прекрасно място за разходки и отдих с многобройни пейки и беседки.
 • “Залата на смеха” е зала с криви огледала, които определено успяват да развеселят едновременно и малките и по-големите посетители. Залата на смеха се намира в парк “Аязмото”. 
 • Зоологическа градина, тя също е разположена в парк “Аязмото”  и в нея се отглеждат около 400 екземпляра от приблизително 80 вида бозайници, птици и земноводни.
 • Държавна Опера Стара Загора. Старозагорската опера предлага богат репертоар от класически заглавия, опера за деца и симфонични концерти.
 • Античен форум Августа Траяна, форумът на античния римски град Августа Траяна е археологически обект в централната част на Стара Загора. Разкрит е след строителни работи в района на Съдебната палата в града. Античният форумен комплекс е едно от най-монументалните съоръжения в римския град Августа Траяна.
 • “Старият Чинар”, това вековено дърво е сред най-старите дървета в България. Намира се в парк “Бедечка” в Стара Загора. Чинарът е на възраст 680 години, диаметър в основата 3,5 м и обиколка 11 м, а височината му е 17 м. 
 • Цветните пеещи фонтани, намират се на площада пред сградата на Община Стара Загора.
 •  Регионален исторически музей Стара Загора, той е сред най-старите музеи в България и сред големите в Европа. В него се съхраняват над 120 000 паметника на културата.
Научете повече

 

 

✓ гр. Казанлък (намира се на 37 км. от Старозагорските Минерални Бани). Интересни за посещения места около града са:

 • къщи за гости около Стара Загора
 • Храм паметникът “Рождество Христово” в село Шипка
 • Розовата долина
 • Етнографски Комплекс Дамасцена
 • Долината на тракийските царе
 • Паметникът “Шипка”
 • Паметникът на Бузлуджа

 

електро услуги стара загора

ресторант стара загора

хотел център стара загора